ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΔΕΗ…!Δες

Γεννητρια με ηλιακή ενέργεια – Χωρίς Καύσιμο και Αθόρυβη! 

Το παρακάτω μικρό φωτοβολταικο συστημα χρησιμοποιείται σε ένα τροχόσπιτο, έναν απομακρυσμένο χώρο που δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ρεύματος, στο σκάφος κλπ.

Ακόμα και στο σπίτι μας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

Η ηλιακή γεννήτρια αποτελείται από έναν μικρό ηλιακό συλλέκτη 10 watt/p, ο οποίος φορτίζει μια μπαταρία κλειστού τύπου 12v και 20Ah. Θα μπορούσε να μπει και μεγαλύτερη μπαταρία.

Για να μεταφέρεται ευκολότερα, πήρα ένα βαλιτσάκι εργαλείων και τοποθέτησα μέσα τη μπαταρία, τον inverter και τη μπαταρία.

Πάνω στη μπαταρία έχω συνδέσει έναν inverter 300W που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο 230V. Έτσι μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές 230V.

Δεν έχει σημασία πόσες συσκευές θα συνδεθούν ταυτόχρονα, αρκεί να μην ξεπερνούν όλες μαζί τα 300 Watt.
Συνδεσμολογία φωτοβολταικου (φ/β) συστήματος

Παρακάτω περιγράφεται η συνδεσμολογία των φωτοβολταϊκών. Στην πρίζα του αντιστροφέα (inverter) συνδέονται οι συσκευές που απαιτούν 230V.

 

Παρατηρήσεις για τη φωτοβολταϊκή γεννητρια ρεύματος

Για να φορτίσει τη μπαταρία το φωτοβολταϊκό χρειάζεται 2-3 μέρες το καλοκαίρι και 3-4 μέρες το χειμώνα.

Επειδή προορίζεται για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό (δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα).

Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία κι ας χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να φορτίσει πλήρως. Στην πράξη, όταν έρθει η διακοπή, η μπαταρία θα είναι γεμάτη ακόμα κι αν έχει χωρητικότητα 100Ah.

 Δοκιμές του συστήματος

Το δοκίμασα συνδέοντας ταυτόχρονα μια τηλεόραση 21″ (65w), ένα επιτραπέζιο φωτιστικό (25w) κι ένα ραδιόφωνο.

Δούλεψαν άψογα για τη μια ώρα που κράτησε η δοκιμή, ενώ η μικρή μπαταρία των 20Αh είχε τη δυνατότητα να δώσει περίπου άλλη μια ώρα λειτουργίας πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.
Εφαρμογές

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τροχόσπιτο, έναν απομακρυσμένο χώρο που δεν έχει ρεύμα, στο σκάφος κλπ. Ακόμα και στο σπίτι μας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Με μια μπαταρία 20Ah μπορούμε να έχουμε ρεύμα για όλα τα παρακάτω ακόμη και αν λειτουργούν ταυτόχρονα:
Φωτισμό του χώρου μας (π.χ. με 2 λαμπτήρες οικονομίας) για 3-4 ώρες.
Μια μικρή (14″-21″) τηλεόραση και φορητό Η/Υ (laptop) για 2 ώρες συνολικά.
Ένα ραδιόφωνο για αρκετές ώρες.
Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλες μικροσυσκευές.

Με χρήση όπως περιγράφεται εδώ, όταν αδειάσει μια μπαταρία των 20Ah, ένα φωτοβολταϊκό 10Wp θα χρειάζεται περίπου 3 ημέρες για να την φορτίσει πλήρως. Όπως είπαμε και παραπάνω, επειδή δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση, αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό (δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα).

Έτσι, μπορούμε να βάλουμε και μπαταρία διπλάσιας χωρητικότητας (διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο και τους παραπάνω χρόνους λειτουργίας των συσκευών).
Το κόστος κατασκευής (σε σημερινές τιμές)
Το φωτοβολταϊκό πάνελ 10Wp, 49 ευρώ.
Ρυθμιστής φόρτισης δεν χρειάζεται γιατί το συγκεκριμένο πάνελ αυτορυθμίζεται με τη μπαταρία!
Ο inverter ισχύος 300 watt, 37 ευρώ.

Σύνολο μόλις 86 ευρώ!

Μπαταρία μπορούμε να βάλουμε από 20ΑΗ και άνω (12V μολύβδου, κλειστού τύπου). Το βαλιτσάκι και τα πολύμπριζα βέβαια είναι προαιρετικά. Το παραπάνω σύστημα δουλεύει άψογα και μόνο με το φ/β πάνελ, το ρυθμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον inverter 230V.

 

Leave a Reply

Γεια σας.
Καταχωρίστε τη βλάβη σας ηλεκτρονικά και κερδίστε 10% έκπτωση και 1 χρόνο εγγύηση.
ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΑΣ